Vineri, 12 Octombrie 2018 00:00

SRL ”Bălți-Gaz” Gazul natural - prieten sau dușman?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

SRL ”Bălți-Gaz”

Gazul natural - prieten sau dușman?

Gazul natural este una din cele mai eficiente surse de energie, fiind considerată şi prietenoasă cu mediul. Totodată siguranţa consumatorilor şi respectarea legislaţiei în vigoare la compartimentul gazificare rămîn mereu în atenţia întreprinderii.

Odată cu sosirea verii au demarat lucrările de reparaţie a locuinţelor, de construcție, reamenajare a teritoriilorşi este oportună atenţionarea consumatorilor asupra beneficiilor oferite de gaz, dar și riscurilor sporite, manifestate prin creșterea numărului de avarii, cauzate de nerespectarea măsurilor de siguranță.

Datele sumbre ale statisticii ne mărturisesc în repetate rânduri despre incidentele produse din neatenţie și iresponsabilitate, apelând la conştiinţa cetăţenilor cu lozinca: Gazele naturale sunt o sursă de energie sigură și prietenoasă atâta timp, cât se folosesc corect.

SRL “Bălţi-Gaz”, în calitate de operator al sistemului de distribuție a gazului natural, îndeamnă consumatorii să nu expună riscului neîntemeiat viaţa proprie şi a celor dragi, subestimând rolul regulilor de securitate la utilizarea gazelor în sectorul comunal.

Rețineți!

1. Amestecul gazelor naturale cu aerul reprezintă un pericol de explozie!
  2. La apariția mirosului de gaze inchideți robinetele utilajului de gaze sau ventilul recipientului/buteliei de gaze și aerisiți incaperile!
  3. Este interzisă aprinderea sau stingerea luminii, utilizarea aparatelor electrocasnice!
  4. Imediat apelați telefonul de urgență al Serviciului Intervenții Gaze 904!

Reamintim consumatorilor: nerespectarea regulilor de securitate, montarea samavolnică a aparatelor utilizatoare de gaze, datoriile acumulate pentru consumul de gaze, duc inevitabil la sistarea furnizarii gazelor de la rețeaua de distribuție, iar reconectarea va lovi dureros in bugetul Dumneavoastră.

La depistarea deteriorării sigiliului de pe echipamentul de masurare, precum si in cazul consumului fraudulos, vinovații sunt atrași la răspundere disciplinară, materială și chiar penală, după caz. Pentru a ocoli efectele nedorite, e necesar sa fie respectate cu strictețe regulile de securitate.

Vă atenționam! Doar atitudinea responsabilă va menține in siguranță viața si bunurile Dumneavoastră, va crea comfort si liniste in casele, in care locuiți!

Consumatorii sunt obligați să asigure exploatarea inofensivă a instalațiilor de gaze naturale, și anume:

1)Înainte de punerea în funcţiune a aparatelor de gaze, aerisiţi încăperea;

2)Verificați eficienţa de lucru a coşurilor de fum şi coloanelor de ventilare;

3)Nu lăsaţi fără supraveghere instalaţiile de gaze în funcţiune, cu excepţia celor destinate pentru funcţionarea neîntreruptă, care sunt dotate cu sistem automat de siguranță;

4)Nu permiteţi copiilor cu vârsta sub 14 ani şi persoanelor cu dizabilități sau în stare de ebrietate să manevreze aragazul sau alte aparate consumatoare de gaze;

5)Nu reparaţi de sine stătător şi nu modificați construcția aparatelor de gaze, nu permiteţi persoanelor neautorizate să execute aceste lucrări;

6)După folosirea aragazului, închideţi mai întîi robinetul de siguranță, și apoi robinetul arzătorului.

Se interzice:

1) Utilizarea aragazelor pentru încălzirea încăperilor;

2) Folosirea pentru somn şi odihnă a încăperilor, în care sunt instalate aparate de consumatoare de gaze;

3) Utilizarea gazelor în cazul dezagregării canalului de evacuare a produselor de ardere;

4) Blocarea canalelor de ventilare cu diferite obiecte sau materiale;

5) Folosirea focului deschis pentru depistarea scurgerilor de gaze;

6) Depozitarea în încăperi şi în subsoluri a buteliilor goale/pline cu gaze lichefiate;

7) A lega funii sau cabluri de conductele de gaze, a pune careva materiale sub sarcina conductei de gaze;

8) Efectuarea fără autorizaţie a lucrărilor de gazificare a casei (apartamentului, vilei), permutarea, înlocuirea şi reparaţia instalaţiilor de gaze.

Responsabilitatea pentru utilizarea inofensivă a instalaţiilor consumatoare de gaze, pentru starea canalelor de ventilare și evacuare a fumului, precum și pentru deservirea lor tehnică o poartă proprietarii acestora.

În vederea evitării situaţiilor de avarie SRL “Bălţi-Gaz” invită consumatorii să încheie contracte de prestare a serviciilor de deservire tehnică, ce se efectuează o dată în an, conform documentelor normative în vigoare, şi cuprinde:

- deservirea conductelor de gaze şi accesoriilor;

- deservirea aragazelor;

- deservirea încălzitoarelor instantanee de apă şi a celor capacitive;

- deservirea sobelor alimentate cu gaze naturale.

Pentru a vizualiza modelul Contractului de prestare a serviciilor de deservire tehnică şi pentru informații suplimentare, vă puteţi adresa la Centrul de Relații cu Consumatorii al SRL “Bălţi-Gaz”, amplasat pe adresa:

mun. Bălți str. Sf. Nicolae, 43 Tel. (0231) 52-130.

e-mail office@balti-gaz.md

Atenție!

Fiți prudenți manevrând gazul natural - viaţa are prioritate!

Administrația SRL Bălți-Gaz

Citit 448 ori Ultima modificare Vineri, 12 Octombrie 2018 10:12
Login pentru a posta comentarii

Telefon de încredere